Curiozităţi despre celebrităţi … literare

Şi astăzi, ca în fiecare început de week-end intrăm în culisele unor scriitori celebri şi al cărţilor care, prin simpla lor editare, au atras spectacolul de partea potrivită a ochilor curioşi. Departe de a fi paparazzi ai literaturii, vorbim despre câteva curiozităţi care s-ar putea să ne influenţeze lectura marilor cărţi care au schimbat gândiri.

Cărţile care ne-au făcut oameni sunt scrise tot de oameni, cu provocările lor cotidiene şi secretele lor. Există și o serie de obișnuințe din alte culturi care ne-ar putea inspira pozitiv.

Locuitorii Indiei spre exemplu, se pare că sunt cei mai pasionaţi cititori din lume, un pasionat de lectură din India citeşte în medie cam 10,7 ore pe săptămână.

„Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain este primul roman din lume redactat pe o maşină de scris. În anul 1984, autorul romanului SF „Neuromancer” a folosit pentru prima oară cuvântul „Cyberspaţiu”.

William Gibson este considerat în prezent unul dintre pionierii culturii cyberpunk.

Islandezii citesc cele mai mai multe cărți pe cap de locuitor, mai mult decât în orice altă țară.

„Fifty Shades of Gray” reprezintă un fenomen internaţional şi sunt cele mai bine vândute cărţi scrise de E.L. James. Volumele au fost publicate pentru prima oară pe un site creat de o comunitate de fani.

Prima carte cumpărată de pe Amazon se numeşte „Concepte Fluide şi Analogii Creative: Modele de Computere ale Mecanismelor Fundamentale ale Gândirii”  scrisă de Douglas R. Hofstadter.

Cuvântul japonezTsundoku” se referă la cel care îşi cumpără tot timpul cărţi, dar nu le citeşte niciodată.

Plăcerea de a mirosi cărţi vechi poartă numele de „Bibliosmia”.

Cea mai mică carte din lume este deţinută de Biblioteca Naţională din Ţara Galilor şi se numeste „Bătrânul rege Cole”. Cărticica are un 1 mm lungime şi 1 mm lăţime, pentru a trece la o alta pagină ai nevoie de un ac.

Pentru a se simţi mai bine conectată cu proza pe care o scrie, autoarea Joan Didion doarme mereu în aceeaşi cameră cu lucrarea sa.

După moartea ilustrului medic olandez Herman Boerhaave, în casa lui a fost găsită o carte sigilată de aproximativ 100 de pagini care se intitula Secretele sănătății și longevității. Cartea urma să fie vândută la o licitație, iar fondurile obținute să fie împărțite la săraci. Ea a fost vândută cu o sumă impunătoare, iar după ce sigiliul a fost deschis, s-a descoperit că toate paginile sunt goale și doar prima conținea următorul text: „Ține-ți capul la răcoare, picioarele la cald, ferește-ți stomacul de constipație și vei lăsa medicii fără lucru”.

În cărțile lui Shakespeare cuvântul dragoste este menționat de 2259 ori, în timp ce cuvântul ură este întâlnit de doar 229 de ori.

Search