SYMPHONIC JAZZ IN TRANSYLVANIA ELENA MÎNDRU ȘI ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Elena Mîndru & Orchestra Română de Tineret celebrează Centenarul României cu un turneu inedit de jazz simfonic în perioada 6-9 septembrie 2018.

Solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda revine în România cu cel mai important turneu al carierei sale. Alături de Orchestra Română de Tineret, dirijată de către Cosette Justo Valdés din Cuba și soliștii Tuomas J. Turunen – pian (Finlanda), Michael Acker – contrabas (România), Borislav Petrov – tobe (Bulgaria) și Dan Variu – fluier tradițional (România), Elena va concerta în patru orașe din Transilvania unde nu există orchestre simfonice: Sighișoara, Zalău, Negrești-Oaș și Toplița.

Symphonic meets Jazz reprezintă un concept unic organizat în Romania și urmărește susținerea tinerilor compozitori și a noilor lucrări simfonice scrise de aceștia, dialogul între genurile muzicale și mobilitatea muzicienilor participanți. Acest model nou de concert și gen muzical în România invită publicul larg, în special pe cel tânăr să facă cunoștință cu muzica simfonică și muzica jazz, cu muzica live, cu cultura și valorile muzicale naționale și internaționale.

Prin intermediul turneului Symphonic Jazz in Transylvania din toamna acestui an, organizatorii urmăresc realizarea unui eveniment de calitate superioară, în orașe care nu dispun la ora actuală de filarmonică proprie și în care accesul la acest tip de eveniment este redus. Publicul din aceste orașe și din împrejurimi va putea face cunoștință cu un concert unic și extraordinar, în care muzica jazz este îmbinată cu muzica clasică și cu influențe folclorice românești. Prezența unor muzicieni internaționali din Finlanda și Bulgaria în cadrul combo-ului de jazz precum și a dirijoarei de proveniență cubaneză dă acestui turneu o notă de originalitate și crează un mediu adecvat schimbului intercultural.

Orchestra Română de Tineret apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume a fost creată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu și reunește cei mai buni tineri muzicieni din România. Orchestra Română de Tineret a fost aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional ”George Enescu”, și pe scene internaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, ”March Music Day” de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.

Elena Mîndru reprezintă cu onoare pe scene internaționale generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki, Elena a câștigat numeroase premii la festivaluri de jazz din Europa și semnează până în prezent 3 albume lansate (Romanian Christmas Stories în 2012, Evening in Romania în 2014, Quartphonic în 2016).

 CALENDARUL CONCERTELOR DIN CADRUL TURNEULUI:

6.9.2018 – Sighișoara, Sala de Spectacole Mihai Eminescu

7.9.2018 – Zalău, Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău

8.9.2018 – Negrești Oaș, Sala Dallas

9.9.2018 – Toplița, Casa de Cultură Toplița

 ORGANIZATOR:

Concertele din cadrul turneului Symphonic Jazz in Transylvania sunt organizate de către Asociația Culturală „Elena Mîndru”.

Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. Concertul din Sighișoara este realizat cu sprijinul Municipiului Sighișoara și al Consiliului Local Sighișoara. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Sighișoara și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia. Concertul din Zalău este finanțat parțial din fonduri nerambursabile de la bugetul local 2018 al Municipiului Zalău. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Municipiului Zalău.

 

PARTENERI:

Centrul Național de Artă Tinerimea Română, EM Records, KulturtTandem International e.V. Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sighișoara, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Zalău, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Toplița, Casa de Cultură Toplița, Primăria și Consiliul Local al orașului Negrești-Oaș și Casa Orășenească de Cultură din Negrești-Oaș.

 

PARTENERI MEDIA:

Radio Cluj, TVR Cluj, Radio Son, Informația Harghitei, Ardeal TV

Search