Deschiderea stagiunii 2017-2018 la #reactor

După o vară de rezidențe și repetiții, de plănuit proiecte noi și puțină vacanță, Reactor de creație și experiment își reîncepe programul regulat cu a cincea stagiune din existența lui de până acum.

Noua stagiune începe cu prezentarea celor spectacole create vara aceasta de rezidenții Fresh Start, ediția a II-a. Două echipe de tineri artiști, proaspăt absolvenți ai facultăților de profil din țară, au lucrat timp de două luni sub mentoratul unor artiști cu experiență, pe tehnici de teatru documentar sau teatru performativ, iar acum deschid ușa laboratorului pentru întâlnirea cu publicul. Spectacolul de teatru performativ va avea prezentarea publică în data de 31 august, iar cel de teatru documentar în 4 septembrie, urmând  să pornească apoi într-un turneu de prezentare în București, Târgu-Mureș și Iași.  În funcție de feedbackul primit de la public, mentori și de la cele două echipe, unul sau ambele spectacole ar putea fi incluse în stagiunea permanentă a spațiului Reactor.

Tot în luna septembrie are loc și premiera celui de-al doilea spectacol realizat în cadrul proiectului „Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente”, Miracolul de la Cluj, în regia lui David Schwartz și dramaturgia lui Petro Ionescu.

Dintre evenimentele lunii septembrie fac parte și activitățile din proiectul Focus Atelier, organizat de Asociația Reciproca, care îl aduce în toamna aceasta la Reactor pe artistul bulgar Alexander Manuiloff . În cadrul rezidenței sale la Cluj, artistul va coordona un atelier de scenarii performative (detalii și înscrieri pe site-ul www.focusatelier.ro) și va prezenta performance-ul Statul.

Pe lângă toate acestea, spectacolele All Over Your Face și M.I.S.A.PĂRUT vă așteaptă la noi reprezentații,  sperând să vă redeschidă treptat apetitul pentru teatru, experiment și tot ce înseamnă experiența #reactor.

Mai multe detalii:

31 august, ora 20:00

ZIUA ÎN CARE PAPUCII MEI ȘI-AU ÎNGHIȚIT LIMBA

Rezidenți: Casandra Topologeanu, Ioana Hogman, Gábor Zsófi, Oana Marcu, Radu Dogaru, Claudiu Urse

Mentor: Ferenc Sinkó

 Gândește-te la drumul pe care îl parcurgi cu regularitate. Fie că e vorba despre drumul către job sau școală, drumul spre cineva sau întoarcerea acasă, observă-ți mintea aleargând între ceea ce vede, ceea ce revede și toate lucrurile de care îți amintește sau pe care le proiectează. E ceva plictisitor și plăcut în acest refren. Asta până când, într-un moment necunoscut, se întâmplă ceva neașteptat, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum și care e puțin probabil să se mi întâmple a doua oară. Există posibilitatea ca acest eveniment, necunoscut încă, să schimbe ceva pentru totdeauna.

 

4 septembrie, ora 20:00

#ABUZ

Rezidenți: Adina Lazăr, Adriana Creangă, Clara Manea, Ioana Chițu, Lucian Rus, Alexandru Chindriș

Mentor: David Schwartz

 Spectacolul #Abuz urmărește erorile din sistemul judiciar pornind de la cazul Danielei Tarău, arestată pe nedrept în perioada 2001-2002.  De aici se ajunge la modul în care decurg arestările în prezent și la cum este perceput sistemul de cei ce dețin controlul și care ar trebui să rezolve problemele.

 

Vineri, 08 septembrie, ora 19:00

STATUL

Performance realizat de artistul bulgar Alexander Manuiloff în cadrul FOCUS ATELIER,

proiect al Asociației Reciproca.

 

Marți, 19 septembrie, ora 20:00

ALL OVER YOUR FACE

Un spectacol de Botond Nagy

 

Cu: Paula Rotar, Denisa Blag, Ioana-Maria Repciuc

Scenografia: Valentin Oncu

Costume: Sorana Oltean

Coregrafia: Știan Ionuț-Claudiu

Light Design: Erőss László

Coloana sonoră: Botond Nagy

 

Un studiu pe tema tinereții, a relațiilor pe care le purtăm cu noi toată viața, povești din tinerețe cu o bătaie de inimă spre viitor, cu un vibe sau o liniște în prezent și totodată o revoltă împotriva decepției de viață. Un livingroom. Niște microfoane. Un pahar de vin, paradă haute-couture. Sinceritate, libertatea clipei.  A spune povești. Dar ce, noi vrem neapărat să facem teatru?

 

Miercuri, 20 septembrie, ora 20:00

M.I.S.A.PĂRUT

de Alexa Băcanu

 

Cu: Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare, Bogdan Bob Rădulescu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Anda Pop

Muzica: Danaga

 

M.I.S.A.PĂRUT pleacă de la scandalul mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România.

Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii M.I.S.A.PĂRUT au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la școala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forța la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină.

 

27 septembrie, ora 20:00

MIRACOLUL DE LA CLUJ – AVANPREMIERĂ

 

28 septembrie, ora 20:00

MIRACOLUL DE LA CLUJ – PREMIERĂ

de Petro Ionescu

regia David Schwartz

 

Cu: Oana Mardare, Lucia Mărneanu, Denisse Moise, Doru Taloș

Scenografia: Anda Pop

Muzica: Kristina Sipos

 

Plasând totul în sfera posibilului și a miracolului, spectacolul aduce în scenă povestea jocului Caritas și a fenomenului care a luat amploare în jurul acestuia în anii 90. Treptat e dezvăluită dimensiunea politică și socială care a stat în spatele acestui circuit, fără de care nu ar fi putut ajunge la asemenea proportii.

 

Proiectele Fresh Start – rezidențe de creație și Exerciții de democrație. Investigația istoriei recente sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Search