83 de ani de Sergiu Nicolaescu

Regizor, actor, scenarist si politician roman, Sergiu Florin Nicolaescu a fost, este si va fi unul dintre reperele cinematografiei romanesti. Din pacate, din luna ianuarie a acestui an, vorbim despre maestrul Sergiu Nicolaescu la trecut, intrucat viata a decis sa-i ofere un rol intr-o alta lume, alaturi de o suita de alti mari actori care ne-au parasit poate prea devreme.  

A absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti ca inginer mecanic, iar dupa absolvire a lucrat initial la Buftea, apoi la filmari combinate in cadrul Studioul cinematografic Alexandru Sahia, specializat in filme documentare si jurnale de actualitati.  

Sergiu Nicolaescu a devenit cunoscut prin mega-productii istorice precum „Dacii” (1966) si „Mihai Viteazul” (1970), precum si pentru seria de filme politiste centrate in jurul personajului fictiv „Comisarul Moldovan”. Nicolaescu a interpretat de asemenea rolul ilegalistului comunist Andrei, in serialul de propaganda „Pistruiatul” (1973). Un alt gen predilect al lui Nicolaescu a fost filmul de razboi, pentru care a folosit adesea efectivele Armatei Romane ca figuratie.  

Dupa Revolutia din 1989, a fost senator din partea FSN, PDSR si PSD. A condus Comisia Senatoriala de cercetare a evenimentelor din 1989, care a fost acuzata de falsificarea adevarului. De altfel, in sedinta Senatului din 29 martie 1994, Nicolaescu a propus tinerea unui moment de reculegere pentru generalul Stefan Guse, unul dintre responsabilii represiunii sangeroase de la Timisoara din decembrie 1989.  

Ultimele sale filme, printre care „Orient Express”, „15”, „Supravietuitorul”, „Carol I” si „Poker” au fost considerate esecuri, Nicolaescu fiind de asemenea criticat pentru castigarea preferentiala de finantari publice prin CNC pentru filmele sale.  

Indiferent de criticile aduse activitatii sale politice, colaborarii sale cu regimul comunist si punerii in practica a liniei nationalist-comuniste in cinematografie sau neajunsurilor sale ca regizor, multe din filmele sale au pastrat o veritabila popularitate la public, impunand in folclorul urban citate repetate si parodiate precum „Un fleac, m-au ciuruit” sau „Nu trage, dom Semaca, sunt eu Lascarica!” si personaje memorabile ca legionarul Paraipan (jucat de Gheorghe Dinica) si tiganul Limba (Jean Constantin).  

Echipa InOras.ro ii multumeste pentru mostenirea lasata in urma! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.zambesc.com

Search