Teatrul National din Cluj premiat in Serbia

Teatrul National din Cluj a participat, pentru a doua oara (prima participare, anul trecut cu spectacolul Monei Marian „Zenobia”, dupa Gellu Naum), la cea de-a douasprezecea editie a Festivalului International de Teatru „SLAVIJA 2013”, care s-a desfasurat la Belgrad (Serbia) in perioada 9-16 martie 2013, cu spectacolul „Cealalta moarte a Ioanei d’Arc” de Stefan Tsanev.  

Spectacolul a primit Marele Premiu, acordat de un juriu format din prof. Raško Jovanović (Serbia), Risto Stefanovski, teatrolog (Macedonia) si Dušan Đoković, Academia de Arte (Serbia). Festivalul a gazduit spectacole din sase tari: S.U.A., Kazakstan, Bulgaria, Muntenegru, Maroc, România si din tara gazda, Serbia.  

Regia spectacolului poarta semnatura scenografului, regizorului si autorului de texte dramatice Nic Ularu, iar din distributie fac parte actorii Eva Crisan, Cornel Raileanu si Emanuel Petran.  

Stefan Tsanev este unul din cei mai cunoscuti dramaturgi bulgari contemporani din Europa de Est. Cealalta moarte a Ioanei d’Arc a avut premiera absoluta la Sofia in 1991 si a fost apoi pusa in scena in alte 12 teatre din Bulgaria. Piesa s-a bucurat, in timp, de un real succes international, find produsa de companii teatrale din: Pittsburgh si Montreal (1993),Varsovia, Bratislava si Moscova (1995), Nish (1996), Giurgiu, Murmansk, Atena (2004) si Istanbul (2005). 

Sursa foto: www.artactmagazine.ro    

Search