Muzeul de Arta din Cluj gazduieste in perioada 22 februarie – 10 martie 2013 expozitia de arhitectura „HORIA CREANGA – Crezul simplitatii”. Expozitia, organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Transilvania, avand ca partener compania Tassullo reprezinta o calatorie in timp, in viata unuia dintre cei mai importanti arhitecti romani moderni.
Nepot al scriitorului Ion Creanga, acesta a reusit ca intr-o cariera scurta, de aproximativ 16 ani, sa defineasca arhitectura moderna romaneasca, alaturi de nume importante precum G.M. Cantacuzino, Octav Doicescu sau Henrieta Delavrancea-Gibory. Horia Creanga a realizat o opera remarcabila, abordand cu profesionalism exemplar programe variate: peste 70 de edificii administrive, social-culturale, industriale (Teatrul Giuluesti, Uzinele Malaxa, Grupul Scolar Mihai Bravu, Blocul Burileanu-Malaxa), dar si cladiri de locuinte sau vile rezidentiale (blocul ARO).
Stilul lui Horia Creanga este caracterizat prin concizie, puritate, economie de mijloace, frumusete – ca expresie a masurii si echilibrului. „In ce consta arhitectura noua? In primul rand simplitate, volume proportionate si transante in spatiu, linii drepte, suprafete fara podoabe inutile. Aceasta arhitectura permite sa se dezvolte strada si orasul in acealasi cadru de simplitate.” (H. Creanga, „Anarhia stilurilor si arta viitorului” – 1935).
Expozitia face parte din demersul cultural al companiei Tassullo care, in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania – OAR, doreste sa popularizeze arhitectura romaneasca moderna.
Sursa: www.spatiulconstruit.ro