A opta ediție a Întâlnirilor Europene din Transilvania va avea loc între 14 și 16 martie la Cluj-Napoca și Alba Iulia

Ambasada Franței în România și filiala din Cluj-Napoca a Institutului Francez din Româniaorganizează a opta ediție consecutivă a Întâlnirilor Europene din Transilvania (RET), care va avea loc pe 14 martie în Cluj și pe 15 și 16 martie 2018 în Alba Iulia. Tema ediției de anul acesta este„Orașe durabile”, în contextul în care acest subiect este unul intens dezbătut atât în Franța cât și în România și este direct legat de dezvoltarea locală.

Tema „Orașe durabile” va fi împărțită în trei subiecte : Demersuri și procese de guvernanță pentru un oraș care devine durabil; Orașul durabil: prioritate pentru o viață bună și calitatea vieții locuitorilor și tranziția economică, digitală, energetică și inovarea în serviciul dezvoltării durabile. Aceste subiecte vor fi la rândul lor împărțite în ateliere care vor structura ediția de anul acesta.

Întâlnirile Europene din Transilvania sunt organizate, din 2010, prin parteneriate cu autoritățile locale, universități, asociații locale și companii franceze și românești. Evenimentul reunește, timp de trei zile, decidenți locali, reprezentanți de înalt nivel din mediul de afaceri, cadre universitare și reprezentanți ai societății civile în jurul unei teme legate de dezvoltarea teritorială în Europa. Cei care doresc să asiste la dezbateri sunt rugați să se înscrie la adresa https://goo.gl/forms/LhhJTOxor8x8O4Fh până pe 26 februarie (inclusiv).

Bazându-se pe publicul local și pe acțiunile întreprinse în cadrul cooperării bilaterale, Întâlnirile Europene din Transilvania intenționează să stimuleze dezbaterea, să faciliteze crearea de legături și să pună în valoare proiectele desfășurate la nivel local.

Tema „Orașe durabile” a fost aleasă în contextul în care orașele de astăzi se confruntă cu provocarea de a se dezvolta și de a se transforma pentru a realiza o tranziție ecologică semnificativă și pentru a atinge obiective legate de lupta împotriva schimbărilor climatice, dar și pentru a-și schimba politicile administrative astfel încât să permită ameliorarea calității vieții, dar și o dezvoltare economică care protejează  resursele teritoriale.

O punere în perspectivă a problemelor și factorilor care favorizează  tranziția spre un oraș durabil în Franța și România și  cele trei teme abordate vor permite o analiză a politicilor publice ale dezvoltării urbane durabile, precum și relația cu locuitorii și teritoriul lor.  Astfel de dezbateri vor oferi o perspectivă încrucișată bazată pe experiențele fiecărui participant și valorizarea  inițiativelor de pionierat, stimulând schimbul de idei între cei sunt preocupați de viitorul orașelor.

Partenerii evenimentului sunt : Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice,  Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Muzeul Museikon din Alba Iulia și Media Image Factory, agenție de comunicare specializată în dezvoltarea proiectelor sociale și culturale.

Pentru detalii suplimentare, persoana de contact este domnișoara Estelle Ribes:estelle.ribes@diplomatie.gouv.fr./.

Search